Bankroet 2

 

Hij zag hem van verre komen.
"Verre" misschien in een 
dubbele betekenis.





Veel meer mensen dan we wel eens denken zijn verslaafd aan weet ik veel wat. En men schijnt dan te denken wanneer men nog van denken kan spreken, want dat is toch vertroebeld, dat het niet opgemerkt wordt. Dat gaat zó ver dat de zware alcoholist tot in het "oneindige" zich kan verbeelden dat de omgeving het niet merkt. Dat is eigenlijk de tijd waarin de verslaafde zelf daardoor ook niet merkt hoe ernstig het met hem of haar is gesteld. Dat kan tot in zelfs geheel ontkennen verzanden. Ja, dat is een "verzanden" maar dan wel verzanden in drijfzand. Het is niet voor niets dat de Eerste Stap van de 12 Stappen luidt : 

" Wij erkenden dat we machteloos stonden tegenover ....alcohol,( seks, geld enz.) vul maar in. Het gaat verder deze zin met - dat ons leven stuurloos was geworden".

Tot die erkenning komen is voorwaarde om volgende Stappen te kùnnen zetten. De eerste stap is de enige die we voor 100% procent moeten zetten. Al de andere daar werken we gewoon de rest van ons leven hard aan maar vragen zeker niet om perfectie.

Waarom is deze eerste stap zo moeilijk? Misschien omdat zolang we deze stap niet hebben gezet angst hebben voor vernedering. Het lijkt een "afgang". Zie de kronkel van het verslaafde brein! Niet de verslaving lijkt een afgang maar het toegeven dat je ergens last van hebt! Wij zeggen tegen zulke mensen: "Het is geen schande ziek te zijn. Maar het is wèl een schande er niets aan te doen." En natuurlijk is er de grote angst hoe verder zonder het "middel". Zeker bij alcohol is dat wel een punt voor sommigen omdat men denkt dat het leven, de feestjes alleen mèt alcohol gezellig kunnen zijn.

Maar in zekere zin zijn deze verslavingen zoals drugs en alcohol gemakkelijker te overwinnen misschien dan vele andere verslavingen die minder of niet opvallen.  De zogenaamde "nette" verslavingen. "Netjes" omdat ze minder opvallen, ze minder direct zichtbaar zijn. Echt "netjes" is geen enkele verslaving. Niet voor de "eigenaar" die lijdt onder dit euvel en niet voor de omgeving. 

Veel meer mensen dan we denken zijn verslingerd aan macht, aan manipuleren, aan liegen ook al is dat de waarheid "slechts" een klein beetje geweld aandoen, een heel klein beetje "draaien". Verslingerd aan roddel en achterklap. Verslingerd aan negatief denken en spreken. Aan angst ook. Jaloezie.

Deze dingen zijn vaak niet direct bemerkbaar of kunnen verborgen  (gehouden) worden min of meer. Maar er kan oneindig veel meer leed en ellende door veroorzaakt worden dan we denken. Juist omdat ook dàt niet meteen opvalt.

Tja en dan is tot de erkenning komen hiervan niet gemakkelijk. Deze "nette" verslavingen treft vaak zogenaamde "nette" mensen. Drugs en alcohol ach dat is voor het "schorriemorrie"....denken we. Ook dat is maar helemaal de vraag, maar goed. Maar voor die "nette" verslavingen is het veel moeilijker tot de erkenning hiervan te komen door deze verslaafden. Misschien óók omdat we daarmee tegelijk "macht" die we dachten te hebben kwijtraken. Macht over anderen. Dat is nog wel iets anders dan een feestje zonder alcohol. 

Maar bedenk : de verloren zoon kon alleen terugkeren tot z'n vader ná de erkenning van het "bankroet". De verloren zoon  kwam tot zichzelf door te erkennen dat hij iets niet helemaal goed had gedaan. En dat was de Eerste Stap...op weg naar herstel. 

Thuisgekomen loopt hij dan wel gelijk aan tegen iemand met een dikke balk in z'n oog!! 

Tja, zo is het leven. Herstellen, omkeren, bekeren is niet gemakkelijk.  Altijd weer zul je anderen tegenkomen die je (blijven) beschuldigen, die wantrouwend blijven, die je geen nieuwe kans willen of kunnen geven. Ook een onmacht, ook een verslaving. Ook voor deze mens is de Eerste Stap noodzakelijk. Degene die al op weg is zal dan heel stilletjes misschien het voorbeeld moeten / kúnnen zijn van hoe bevrijdend het erkennen van een verslaving werkt. 





Reacties

Populaire posts van deze blog

Verleden, heden, toekomst (nú)!

Stoppen met liegen....