De afgrond 3




Dat de gehele omgeving van een pathologische leugenaar in de war raakt is wel logisch. Deze mensen kunnen liegen of het gedrukt staat. Ze draaien en ze zwieren om de waarheid heen en spinnen een web van leugens om hun slachtoffer(s). Wie moet je geloven? De liegebeest bij wie lijkt of ie goudeerlijk is en ook maar een slachtoffer? Het zal je moeder maar zijn of een priester-collega. Dat moeders hun eigen kind verraden is zo abnormaal. Of een priester van wie je verwacht dat hij een (toe)gewijde collega is met dezelfde grote idealen...je verwacht dat toch niet. 

Dat daar grote verwarring is en dat het èchte slachtoffer niet zomaar geloofd wordt is begrijpelijk. Maar ronduit schokkend is wanneer anderen met het èchte slachtoffer omgaan alsof hij/zij de schuldige is. Zèlfs zo dat het èchte slachtoffer van de pathologische leugenaar behandeld gaat worden zoals deze leugenaar dat gewoonlijk deed.

 Raadgevingen over hoe om te gaan met het èchte slachtoffer door de leugenaar worden overduidelijk  opgevolgd. Je krijgt bijvoorbeeld plotseling een kille reactie of nauwelijks een reactie op iets dat je zegt. Je wordt ronduit gekleineerd zoals de leugenaar dat deed. Bij het onbeschofte af.
Bewustzijn!! 

Op afstand kan er wèl een prachtige preek vanaf de kansel klinken.. Of in een lezing dingen gezegd worden.. Heel lief zoals de leugenaar dat altijd deed. Trappen en likken. Likken en trappen. Je het gevoel geven "gezien" te worden. De werkelijkheid is anders. Dat merk je in één op één situaties. Een voortdurend machtsspel.


En dààr gaat het dan echt fout, is het al fout gegaan. Zonder zelfs maar één serieus gesprek wordt het èchte slachtoffer als schuldige behandeld. De leugenaar kan het duivelsspel voortzetten. Want dàt is het. En het gaat jarenlang door en er wordt niet gevraagd laat staan geluisterd. Jouw verhaal /mijn verhaal doet er niet toe. Jij doet er niet toe, ik doe er niet toe. En je kan doen wat je wilt de leugenaar is zó ongelofelijk geslepen. 

Maar de anderen zijn op zùlke momenten net zo fout. Vragen en luisteren... Maar niet zomaar een oordeel vellen over iemand op grond van verhalen van een ander zonder zèlf ook maar één serieuze vraag te hebben gesteld! Nee lieve mensen dàt is medeplichtig zijn.... Voor je het weet zit je zelf tot over je oren in een duister spel. En het èchte slachtoffer moet maar zien te overleven. Want zo is het wèl... Zo is het wèl!!!

Ik ken iemand die wanneer anderen haar willen vertellen over een "nieuwe" ander gewoon zegt : " Ik wil het helemaal niet horen. Ik wil mijn eigen ervaringen opdoen met deze voor mij nieuwe mens". En zo hoort het. Dat is eerlijk en zuiver spel. Je laten "voorlichten" over een ander deugt al niet!! Nóóit. En al helemaal niet achter de rug van deze mens om!!! En wanneer een priester in een nieuwe gemeente komt, een nieuwe parochie, is het niet okay om alle parochianen in het bijzonder de probleemgevallen van de vertrekkende priester "over te dragen". Het is oneerlijk naar de nieuwe priester toe en naar de leden toe. Niemand krijgt de kans een "frisse start" te maken. Oordelen en vooroordelen opgelepeld door de vertrekkende priester. Je kan je hier zelfs afvragen hoe hiernaar te kijken vanuit de karma - gedachte. 
En dan heb ik het nog niet gehad over de Engel van een gemeente/parochie. 

De pathologische leugenaar is dol op het "voorlichten" over anderen. Zo van : "Ja, dit moet je toch wel ècht weten van deze mens". Pas vooral op voor een vertrouwelijk toontje waarin iets moet doorklinken van het liever niet te doen maar.... En positief geleuter altijd gevolgd door een negatieve tik. En vooral dat laatste dààr gaat het dan om. Natuurlijk!! Voor je het weet heb je bakken stront met een lavendelgeurtje over je heen. Raak die luchtjes maar weer kwijt. Net als sigarettenrook het trekt overal in en je krijgt het er niet meer uit!! 


Nóg maar eens. Dit is het precies. 
Hoe het is voor het slachtoffer?? 
Hoogste tijd daarover eens een poos te gaan mediteren en dan flink te biecht bij een normale collega. 
☀️ 

May God bless you all! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Verleden, heden, toekomst (nú)!

Stoppen met liegen....