Voorbij àlles!

 


"Als je broeder een zonde begaat

ga erheen en wijs hem terecht, 

tussen jou en hem alleen ;

als hij naar je wil horen

heb je je broeder teruggewonnen.

Als hij niet wil horen

neem er dan nog één of twee met je mee,

opdat 'bij monde van twee of drie getuigen

elk beweerd woord vaststaat' .

Als hij aan hen voorbij hoort,

zeg het aan de vergadering ;

als hij ook aan de vergadering voorbij hoort 

laat hij dan voor je zijn

zoals de heiden en de tollenaar. 

Mattheüs 18:15-20. (Naardense Bijbel)

Hoe pijnlijk ook, hoe spijtig ook... Soms blijft er niets anders over dan dit.

De Naardense Bijbel drukt het voor mijn gevoel heel zuiver uit: een mens die voortdurend "voorbij hoort". 

Een zelfde gevoel geeft mij dat als : "langs heen kijken" Volkomen bewùst negeren wat je hoort of ziet. Of er je eigen "draai" aan geven die volledig heen gaat langs wat gezegd wordt. Je wilt niet horen of zien wat duidelijk zich toont. 

Ja, en dan sta je machteloos als gesprekspartner. Want wàt je ook zegt of doet.... Een muur van onwil. En erger, véél erger soms! 

PS 

"Voorbij horen" is niet hetzelfde als "Oost-Indisch doof" zijn. Óók niet hetzelfde als "het ene oor in het andere uit". Dat is zoiets, dat doet iedereen  op z'n tijd... af en toe . Als het eens zo uitkomt 😏

Het "voorbij horen" spreekt minachting uit voor degene die jou aanspreekt. Willens en wetens worden de woorden en zèlfs de intenties verdraaid. 

Ook gebeurt het niet per ongeluk een keertje. Het is iets waar je bij iemand voortdurend tegenaan loopt, het is een (vast) patroon. Het krijgt ook iets voorspelbaars. Niet dat je precies weet wàt er zal komen maar dàt er iets komt staat vast. 

Dit doelbewuste.... wel het is vreemd wanneer je iemand daarin "weggezakt" ziet. Maar ook gevaarlijk. Het verdraaien van woorden van iemand is altijd slecht. Het kan een ander kapot maken. En dat is dan wel zo ongeveer het diepste punt wat een mens met woorden kan bereiken. Hoe verschrikkelijk ook voor degene die de pineut is... De mens die dit doet is er nog erger aan toe. Uiteindelijk. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Verleden, heden, toekomst (nú)!

Stoppen met liegen....