De herders. 馃榿


 Dat "herder-tjes" vind ik altijd wat vreemd toch eigenlijk. Hoe zou het zijn wanneer ik deze mannen tegen was gekomen in de kerstnacht? In het donker v贸贸r de Hemel openging? Ik denk niet dat het lieflijke herdertjes waren om te zien hoor... En hoe is dat nu weer wanneer je deze stoere kerels z贸 neerzet voor de kinderen?? 

Het is te zoetig zoals het hele kerstverhaal vaak te zoetig is geworden. Misschien plaatst een virus ons weer een klein beetje terug in de realiteit? 

Het is toch merkwaardig dat we de lijdenstijd v贸贸r Pasen de "zwaarte" kunnen beleven en de Kersttijd zo "licht" beleven of vinden dat het zo "hoort". Ja, het is het Licht dat in de wereld komt maar dat kwam niet zomaar "uit de lucht vallen" al ging in de kerstnacht de hemel open. 

Wie niet "zweeft" kan toch bedenken dat daar veel aan vooraf is gegaan. Dat daar offers zijn gebracht. Niet  de geboorte van het Kind was een offer van d脿t moment alleen. 

Teruggrijpen op de oude Profeten ja.....Maar wat zeggen woorden wanneer ik niet weet of niet wil weten wat in de woorden verborgen is- wat meeklinkt- wanneer ik niet steeds dieper doordring in de betekenis. 

Zo 贸贸k de verschillende kerstverhalen in het Matthe眉sevangelie en het Lucasevangelie. Dat is g茅茅n toeval en dat zijn g茅茅n vergissingen deze verschillen. 

Aan de ene kant hoor je vaak zeggen dat we de Evangeli毛n van A-Z letterlijk moeten nemen en niet mogen twijfelen aan wat geschreven staat. Maar wijs je dan op die verschillen.... Dan plotseling zou d脿t w猫l een vergissing zijn. Of in het beste geval een verschillende visie/beleving van de eenvoudige!! Evangelisten op het verhaal. Of ze hadden het niet zo goed onthouden. En huppetee klaar is het weer 馃檮 Dat het wel eens heel anders kan zitten dan deze "vrome aannames"... Je bent al gauw een ketter... z茅ker in de traditionele kerken wanneer je een ander verhaal hierover hebt. 












Reacties

Populaire posts van deze blog

Verleden, heden, toekomst (n煤)!

Stoppen met liegen....